Enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik bilgi toplama, ölçüm, değerlendirme ve raporlama aşamalarından oluşan çalışmalara enerji etüdü adı verilmektedir. Bir tesisin enerji verimliliği konusundaki mevcut durumunu en gerçekçi şekilde ortaya koymak ve bu durumun hangi tedbir ve yatırımlarla, nasıl iyileştirilebileceğine yönelik önerileri de içeren "Enerji Etüt Raporu" oluşturma çalışmasıdır.
Enerji etüdü, endüstriyel bir tesis için uygun ekipmanlarla çeşitli ölçme tekniklerini barındıran, enerji verimliliğini arttırıp, sarfiyatı minimuma indirmek için yapılan çalışmaların tümüdür. Bir nevi tesiste yapılan enerji verimliliği Check-Up'ı denilebilir.
Ön Etüt: İşletmedeki etüt profilleri, belgeler, görüşmeler, gözlemler ve gerektiğinde noktasal ölçümler yardımıyla analiz edilir. Enerji profilinde gözlenen yetersizliklerin giderilmesi için öneriler geliştirilir. Detaylı etüt kapsamına alınması gerekli görülen çalışmalar ve çalışma programı tespit edilir. Ön etüt çalışmaları ön etüt raporu ile birlikte en fazla on iş günü içerisinde tamamlanarak işletme üst yönetimine sunulur.
Detaylı Etüt: Tesisin enerji tüketmesine sebep olan tüm birimler detaylı incelenir, analiz edilir ve ölçümler alınır. Bu birimler genel olarak ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma sistemleri, tesisin mimari yapısı ile diğer mekanik ve elektrik sistemlerinden oluşmaktadır. Detaylı etüt rapor sonucuna göre uygulanabilecek olan öneriler teknik ve ekonomik özellikleri ile analiz edilir. Önerilen enerji etüt çalışmalarının maliyetleri belirlenir ve amortisman süresi belirlenerek içinden en düşük maliyetli optimal çözüm seçilir.